Gazetka-o-zywieniu-cz.-I.pdf

(7861 KB) Pobierz
GAZETKA
O
ŻYWIENIU
CZ. I
Fakty o kawie
Co najczęściej słyszysz na
temat swojej ulubionej kawy?
Czy wiesz jak oddziałuje na
twój organizm?
Czy kawa ma zły wpływ na nasz układ
pokarmowy? Badania wskazują na to, że nie, więc
jest to przykład mitu dotyczącego ulubionego
napoju wielu z nas.
Co jeść, by wesprzeć naszą mikrobiotę?
Warto
zacząć od tego czym jest mikrobiota i mikrobiom.
Mikrobiota jest to zespół mikroorganizmów
zasiedlających organizm człowieka, zaś mikrobiom
przenosi informację genetyczną drobnoustrojów
bytujących w organizmie. Pokarm, który
spożywamy ma duży wpływ na bakterie
zasiedlające jelita, a one oddziałują na nasz
organizm. Ważne jest to, aby spożywać
odpowiednią ilość błonnika, zmniejszyć zawartość
produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów
wysokoprzetworzonych.
Warto wspomnieć również o produktach, które
pozytywnie działają na nasze jelita.
Największy wpływ mają kiszonki i fermentowane
nabiały. A dlaczego? Są bogate w probiotyki, które
zawierają żywe kultury bakterii. Ważny jest też
błonnik należący do prebiotyków, który wpływa
na perystalykę i ukrwienie jelit. Gdzie go znaleźć?
Przede wszystkim w warzywach, owocach
i produktach zbożowych.
Następnym ważnym
elementem są polifenole, które należą do związków
bioaktywnych
działających
antyoksydacyjnie.
Są obecne w warzywach i owocach, ale można też
je znaleźć w kawie czy kakao.
Są to kwestie osobiste, ale najbezpieczniej jest
wypijać maksymalnie 3 filiżanki kawy dziennie.
W Polsce konsumpcja oceniana jest na około
1 filiżankę dziennie. Badania wykazały, że kawa nie
ma negatywnego wpływu na nasz układ
pokarmowy, lecz niektóre osoby
mogą na nią źle reagować.
Alternatywą dla takich osób
może być dodanie mleka
do kawy.
Od kawy do kakao
Obok kawy i herbaty to kakao
jest jednym z popularniejszych
napojów. Jakie ma właściwości?
Kakao jest dobrym źródłem magnezu. Ma też
pozytywny wpływ na serce i układ nerwowy.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii odkryli, że kakao
obniża też pewne wartości, gdy te są powyżej
normy. Mowa tutaj o ciśnieniu krwi i o sztywności
tętnic.
Jakie wnioski i wyniki otrzymali badacze?
Warto wiedzieć i pamiętać, że podwyższone
ciśnienie krwi i sztywność tętnic przyczyniają się
do zwiększenia ryzyka udarów mózgu czy chorób
serca. Czy powinno się wtedy wprowadzić do
naszej diety kakao?
Przeprowadzono badanie, w którym przez parę
dni kilkunastu zdrowych badanych spożywało
naprzemiennie kapsułki flawonolu kakaowego lub
kapsułki placebo, które zawierały brązowy cukier.
Podczas badań mierzono ciśnienie i tętno, które
wyznacza poziom sztywności tętnic. Wyniki badań
potwierdziły fakt, iż kakao obniżyło ciśnienie
u badanych, u których było ono podwyższone.
Flawanole kakaowe mają bardzo dobry wpływ
na układ sercowo-naczyniowy.
Warto podkreślić,
że przede wszystkim oddziałują na funkcjonowanie
naszych naczyń krwionośnych i na ciśnienie.
Kakao podnosi też poziom hormonu szczęścia,
czyli serotoniny i poprawia koncentrację.
Co zrobić, gdy te wartości są podwyższone?
Ciśnienie krwi i tętno to jedne z wielu zmiennych
w naszym organizmie, dlatego powinno się je
kontrolować, a w przypadku zaburzeń wdrożyć
terapię żywieniową, bądź farmakologiczną.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin