Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim.txt

(0 KB) Pobierz
Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim

Składniki:
-6 jaj – najlepiej z wolnego wybiegu
-1 łyżka tunezyjskiej pasty paprykowej harissa
-2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu
-2 łyżeczki kminu rzymskiego
-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
-20 dag surowych krewetek obranych z chitynowych skorupek
-Sól

Przygotowanie:

Wbijcie jajka do miski, ubijcie je na gładką masę z dodatkiem pasty harissa, kminem rzymskim, pastą pomidorową i odrobiną soli.
Rozgrzejcie na patelni oliwę lub inny tłuszcz i smażcie na niej krewetki bez chitynek przez ok 3-4 minuty.
Następnie wlejcie na patelnię masę jajeczną i smażcie na małym ogniu, do momentu aż jajka się zetną.
Podawajcie z zielonym akcentem, np. ze świeżymi ziołami, a także ze świeżym pieczywem, najlepiej pszennym.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin