Jajecznica na ostro Roberta Makłowicza w stylu tunezyjskim Składniki: -6 jaj – najlepiej z wolnego wybiegu -1 łyżka tunezyjskiej pasty paprykowej harissa -2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu -2 łyżeczki kminu rzymskiego -2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia -20 dag surowych krewetek obranych z chitynowych skorupek -Sól Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, ubijcie je na gładką masę z dodatkiem pasty harissa, kminem rzymskim, pastą pomidorową i odrobiną soli. Rozgrzejcie na patelni oliwę lub inny tłuszcz i smażcie na niej krewetki bez chitynek przez ok 3-4 minuty. Następnie wlejcie na patelnię masę jajeczną i smażcie na małym ogniu, do momentu aż jajka się zetną. Podawajcie z zielonym akcentem, np. ze świeżymi ziołami, a także ze świeżym pieczywem, najlepiej pszennym.
Distribution