Dżem aroniowo-jabłkowy
Składniki:
· 1kg aronii
· ½ kg jabłek
· ½ kg cukru
· kilka goździków
wykonanie:
1. aronie umyć, osuszyć i włożyć do zamrażalnika
2. połowę rozmrożonych owoców zmiażdżyć i przełożyć do rondla, dodać cukier, goździki i gotować na małym ogniu często mieszając
3. gdy z owoców powstanie syrop dodać resztę aroni, ponownie doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilka min
4. jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, pokroić na małe kawałki
5. jabłka przełożyć do drugiego rondla wlać łyżkę wody dusić do całkowitego rozgotowania owoców
6. aronie ponownie zagotować, a gdy stanie się szklista dodać jabłka. Całość dusić jeszcze chwilę mieszając
7. gorący dżem przełożyć do słoików i szybko zamknąć
Mus jabłkowy
· 3kg jabłek
· 1szkl cukru
· 10-15 goździków
· 2 łyżki cynamonu
· 1/2szkl wody
Wykonanie:
1. Obrać, pokroić na niewielkie cząstki, umieść w dużym garnku, dodaj wodę oraz goździki
2. Gotuj na małym ogniu – 20 min, od czasu do czasu mieszając
3. Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 15 min
4. Jeżeli jabłka przypominają już mus zdejmij garnek z ognia
5. Przełóż mu do wyparzonych słoików
alicjatechnikfarm