Niezwykłe właściwości zdrowotne daktyli [fragmenty]
The Amazing Benefits of Dates: Why You Should Add Them to Your Diet
Dr Michael Lam, MD, MPH; Justin Lam, ABAAHP, FMNM; Carrie Lam, MD
Wydaje się, że media zawsze mówią o takim super-produkcie czy innym, i jak jego konsumpcja radykalnie poprawi twoje życie. Oczywiście, te pomysły zwykle nie są złe, ale jest tyle różnych produktów dających zdumiewające korzyści dla ciała, że nie powinieneś wykorzystywać najnowszego szaleństwa jako wymówkę do ignorowania innych korzystnych produktów. Mimo że nieczęsto mówi się o daktylach w kręgach dietetycznych, ich korzyści są dobrze znane w medycynie. Korzyści z daktyli mogą poprawić zdrowie każdego układu / improve the health of every system w twoim ciele, pomóc ci uniknąć problemów zdrowotnych i pomóc w ich naprawie, i dlatego powinny być regularną częścią twojej diety.
Czym są daktyle?
Daktyl to mały pochodzący z Bliskiego Wschodu i sprowadzony do Ameryki na początku XX wieku. Jest ponad 3.000 odmian daktyli, ale tylko 2 z nich łatwo znajduje się w Ameryce -
deglet noor i medjool. Pierwszy jest mały, suchy i przeważnie używany w cukiernictwie, a drugi jest okrąglejszy i najczęściej dostępny w sklepach. Daktyle są ważną częścią Ramadanu, głównej muzułmańskiej tradycji obejmującej miesiąc refleksji. Wtedy muzułmanie poszczą w ciągu dnia przerywając post tylko raz dziennie o zachodzie słońca. Ponieważ daktyle są pełne cukru i dają natychmiastowy przypływ energii, są tradycyjnie pierwszą rzeczą zjadaną w tej przerwie.
Lepsze odżywienie
Daktyle są niezwykle dobre dla organizmu i mogą poprawić stan zdrowia ogólnie, i pomóc bardziej konkretnych problemach. Są łatwostrawne, pełne błonnika, zawierają żelazo, potas i wit. B, A i K. Zawierają też taniny, magnez, miedź, mangan, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Niestety, z uwagi na dużą zawartość cukru i kalorii, powinno się je jeść z umiarem, inaczej mogą zwiększyć ryzyko utycia. Ale jedzenie małej liczby daktyli okazjonalnie może dać wspaniałe skutki dla każdego układu w organizmie.
Jedną z najważniejszych korzyści daktyli jest ich bogactwo w substancje odżywcze. Czy jesteś w tej chwili zdrowy czy nie, żeby najlepiej funkcjonować ważna jest zróżnicowana dieta bogata w różne substancje odżywcze. To jest jeszcze ważniejsze kiedy przechodzisz przez niezdrową fazę. Osoby cierpiące na zmęczenie nadnerczy / Adrenal Fatigue Syndrome (AFS) często widzą, że poprawa ich odżywiania / improvements to their nutrition może złagodzić niektóre z ich objawów i ma pozytywny wpływ na ich ogólne zdrowie. Skoro AFS często opisuje się jako brak energii i ogólne zmęczenie, zwiększenie substancji odżywczych może pomóc w leczeniu tego frustrującego stanu.
Dobre odżywianie jest też ważne dla skutecznego funkcjonowania nadnerczy. Kiedy nadnercza są pod ciągłym stresem przez zbyt długo i nie funkcjonują prawidłowo, może wystąpić zaburzenie wiązane ze stresem. Wtedy mniej skuteczna jest reakcja neuroendometaboliczna (NEM) na stres, która wywołuje zmiany w organizmie by radzić sobie ze stresem. To prowadzi do różnych negatywnych objawów i ogólnego pogorszenia jakości życia. Poprawa odżywiania i ogólnego zdrowia może obniżyć poziom stresu i dać nadnerczom substancje odżywcze konieczne do najlepszego funkcjonowania.
Poprawa zdrowia jelit
Daktyle są pełne błonnika, co może złagodzić konstypację. Rozpuszczalny błonnik - występujący w wielu innych produktach razem z daktylami – zapewnia masę dla jelit, czyniąc ruchy jelit wygodniejszymi i płynniejszymi. Dla osób z AFS to może być jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych daktyli. W połączeniu z innymi objawami, osoby z AFS często cierpią na zespół drażliwego jelita (IBS).
To zaburzenie często występuje w tandemie z AFS i charakteryzuje się zbiorem objawów takich jak zatwardzenie, biegunka i ból. Osoby z zaawansowanym AFS narzekają szczególnie na konstypację, i daktyle mogą być bezpiecznym i naturalnym sposobem na łagodzenie tego objawu.
Daktyle mogą też pomóc w biegunce, bo zawierają rozpuszczalny w wodzie błonnik, który wchłania wodę w biegunce i zwiększa masę stolca, przez co daje bardziej solidny ruch jelit. Potas w daktylach może skutecznie kontrolować biegunkę i przywrócić zdrowie jelit, bo on odgrywa kluczową rolę w skurczach mięśni – ważny dla ruchów jelit – i dlatego potas często znajduje się w lekach na biegunkę.
Zdrowie serca
Duża zawartość rozpuszczalnego błonnika jest też dobra dla serca. On wypełnia jelita i sprawia, że czujesz się pełny, i dlatego pomaga ci zmniejszyć ilość jedzonej żywności, więc łatwiej i naturalnie chudniesz. Nawet nieduża utrata wagi może przynieść ważne korzyści sercu, bo często jednocześnie obniża ciśnienie. Nadciśnienie jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka choroby serca. Niestety, osoby otyłe mają większe prawdopodobieństwo zmagania z nadciśnieniem.
Tycie jest innym objawem AFS, i wielu osobom z nim trudno jest zrzucić wagę niezależnie od tego jak bardzo próbują. Codzienna konsumpcja kilku daktyli zapewnia im cukier do uzupełnienia ich energii. I jak ze wszystkim, kluczem jest tu umiarkowanie.
Rozpuszczalny błonnik może też pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Liczne badania pokazały, że konsumpcja psyllium [babka płesznik/jajowata], zawierająca 71% rozpuszczalnego błonnika, może pomóc obniżyć o 10% poziom złego cholesterolu.
Jak wspomniano wcześniej, daktyle zawierają potas, który jest również niezbędnym elementem dla zdrowia serca i dobrego samopoczucia. Potas pomaga w biciu serca, co utrzymuje przepływ krwi w całym ciele. Jeśli poziom potasu jest zbyt niski, istnieje ryzyko zagrażającego życiu zawału serca. Jedną z najbardziej nieoczekiwanych i niezbędnych korzyści daktyli jest pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu potasu, a tym samym ochrona serca.
Zdrowie układu nerwowego
Liczne witaminy w daktylach są korzystne dla centralnego układu nerwowego. Szczególnie potas pomaga w zachowaniu zdrowego układu nerwowego i poprawia zdrowie mózgu, szybkość poznawczą i czujność. To oznacza, że daktyle są super produktem dla osób starszych chcących zachować ostrość psychiczną. Mogą też pomóc młodszym osobom z przyćmieniem mózgu.
Przyćmienie mózgu jest jednym z bardziej frustrujących objawów AFS. Jest to dotkliwość utrudniająca wykonywanie codziennych czynności, może wpłynąć na funkcje poznawcze, i poprawić pamięć długo- i krótkotrwałą. Regularna konsumpcja daktyli może pomóc złagodzić ten problem, co może obniżyć poziom stresu i zdjąć presję z nadnerczy.
Daktyle wzmacniają kości
Zdrowie kości jest absolutnie kluczowe, zwłaszcza kiedy się starzejesz. Zbyt często ludzie cierpią wtedy dlatego, że kości stają się słabe i przerzedzone. To może poskutkować złamaniami / pęknięciami, i może mieć negatywny wpływ na jakość życia. Daktyle zawierają duże ilości różnych minerałów np. magnez, mangan, miedź i selen, istotnych dla wzrostu i rozwoju zdrowych kości, i zachować mocne kości w wieku starzenia.
Dobre w leczeniu anemii
Daktyle są wspaniałym naturalnym remedium na anemię, tj. niedobór czerwonych ciałek krwi albo hemoglobiny. Organizm potrzebuje żelaza do produkcji tych ciałek. Osoby z anemią mają niezwykły niedobór żelaza, co skutkuje brakiem energii. Daktyle są bogatym źródłem żelaza. W ten sposób bardzo zwiększysz energię.
Czerpanie z korzyści daktyli
Ważna tu jest ilość konsumowanych daktyli dziennie z uwagi na wysoką zawartość cukru, dlatego powinno się je ograniczać, jeść z umiarem, łączyć z innymi produktami jak orzechy i dodawać do ulubionych deserów.
https://www.drlam.com/blog
OlaGordon