Grzyby marynowane słodko ostre.txt

(2 KB) Pobierz
Grzyby marynowane słodko ostre
Jeli chcesz się dowiedzieć jak zrobić grzybki marynowane, to zapraszam do przepisu. Przepyszne grzyby marynowane sš gotowe do zjedzenia już po trzech dniach po zamarynowaniu. Grzybki sš jędrne i pyszne.
Czas przygotowania: 30 minut
Iloć porcji: 2 x 500 ml

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Składniki:
     600 g małych podgrzybków, borowików, malaków..
     1 cebula
     4 płaskie łyżki cukru
     płaska łyżeczka soli
     łyżeczka ziela angielskiego i pieprzu np. kolorowego w ziarnach
     płaska łyżka ziaren gorczycy
     szklanka wody
     1/3 szklanki octu spirytusowego
     4 licie laurowe
     pół płaskiej łyżeczki chilli lub 2-4 suszonych papryczek mini

Potrzebujesz również 2 słoiki o pojemnoci 500 ml każdy, lub 4 x 250 ml. Słoiki i zakrętki powinny być czyste i dobrze wyparzone. 
Ja dodatkowo umieszczam je w zlewie, w dużym, szerokim garnku i zalewam je przed samym użyciem wrzštkiem z czajnika. 
W jeszcze goršce słoiki wkładam grzyby do marynowania. Słoiki możesz też razem z nakrętkami umiecić na kilak minut w piekarniku. 
Temperatura nie powinna przekroczyć 120 stopni.

Jeli zamierzasz marynować malaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.
Jeli planujesz marynować kurki - gotuj je do 5 minut.

Jeli marynujesz same rydze, czas gotowania to 10 minut.

Grzyby oczyć i sprawd, czy wszystkie sš zdrowe. Opłucz. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. 
Umieć w garnku z gotujšcš się wodš. Gotuj je 4 minuty. Dodaj cebulę pokrojonš w piórka i gotuj całoć jeszcze dwie minuty. Grzyby i cebulę odced.

Jak zrobić zalewę octowš do grzybów:
Do małego garnka wlej wodę i dodaj wszystkie składniki z wyjštkiem cebuli, grzybów i octu. 
Zalewę gotuj przez kilka minut, dodaj na koniec ocet i wyłšcz po 30 sekundach.

Czyste słoiki wypełnij goršcymi jeszcze grzybami i cebulš. Do pełna dolej wrzšcej zalewy, aby całkowicie przykryła grzyby. 
Od razu zakręcaj słoiki. Jeli wszystkie składniki udało Ci się dodać jeszcze goršce, słoiki nie powinny wymagać dodatkowej pasteryzacji.

Można jednak:
 na godzinę odwrócić je do góry dnem
- umiecić na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni
- lub też umiecić 
w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotujšcš się wodš (na dnie bawełniana ciereczka) i gotować 15 minut
Zgłoś jeśli naruszono regulamin