Kurczak w galarecie obrabiany termicznie w słoiku. Pyszna porcja mięsa z jeszcze pyszniejszą galaretką. Przetwory wykonane w słoikach to tradycyjne wyroby domowe, praktykowane od lat. Owoce, warzywa, a także mięsa i dania gotowe. Taka wersja kurczaka może być użyta jako zimna przekąska oraz jako godowa porcja mięsa i bazy na sos do dania gorącego. W obu tych przypadkach jest to jadło smakowite i pożywne.
Potrójna pasteryzacja pozwala przechować taki wyrób w chłodnej i zacienionej piwnicy wiele miesięcy, a nawet lat. Prawdziwe zapasy na czarną godzinę. Kurczak i galareta to bardzo dobre zestawianie smaków i niezwykle łatwe do wykonania mięsiwo.
Składniki:
• uda i podudzia kurczaka ze skórą bez kości 4,7 kg
• sól zwykła 70 g
• pieprz czarny mielony 2 łyżeczki
• majeranek 1-2 łyżeczki
• papryka słodka 1 łyżeczka
• papryka ostra lub pieprz cayenne 1 łyżeczka
• ziele angielskie 1 łyżeczka
• czosnek mielony 1 łyżeczka
• kozieradka 0,5 łyżeczki
• 0,5 l płynu – wywar z kości kurczaka lub zwykła woda.
Wykonanie:
Mięso samodzielnie oddzielić od kości lub zakupić już przygotowane. Podzielić na spore kawałki. Najlepiej 1 udo dzielić na 2-4 części. Może być trochę elementów drobniejszych. Duże kawałki podnoszą atrakcyjność wyrobu.
Wymieszać mięso z przyprawami. Napełniać (dokładnie ubijając) słoiki. Najlepiej takie o pojemności około 500 -800 ml. Do każdego słoika wlać 50 ml płynu. Słoiki zakręcić, ale nie na siłę. Wstawić słoiki do gara z zimną wodą i nagrzać ją do 80 st. C. Od tego momentu mierzyć czas:
• I pasteryzacja i obróbka cieplna za razem 2 godziny. Po wyjęciu, słoiki spróbować dokręcić. Jeżeli po ostygnięciu na którejś zakrętce nie widać zassania to przed kolejną pasteryzacją wymienić ją.
• II pasteryzacja – po dobie – 1 godzina.
• III następnego dnia (jeżeli zamierzacie przechowywać naprawdę długo) 40 minut
Już po pierwszej pasteryzacji powinno wydzielić się z mięsa sporo płynu, który zmieni się w pyszną galaretkę.
Efekt końcowy. Słoik z apetycznie wyglądającą i bardzo smakowitą zawartością. Jadło pyszne na zimno oraz na gorąco. Może być użyte jako gotowa składowa dania obiadowego.
Tatar73