Pyszny Kurczak w Galarecie.odt

(22 KB) Pobierz

Pyszny Kurczak w Galarecie– Słoikówka Domowa.

Kurczak w galarecie obrabiany termicznie w słoiku. Pyszna porcja mięsa z jeszcze pyszniejszą galaretką. Przetwory wykonane w słoikach to tradycyjne wyroby domowe, praktykowane od lat. Owoce, warzywa, a także mięsa i dania gotowe. Taka wersja kurczaka może być użyta jako zimna przekąska oraz jako godowa porcja mięsa i bazy na sos do dania gorącego. W obu tych przypadkach jest to jadło smakowite i pożywne.

Potrójna pasteryzacja pozwala przechować taki wyrób w chłodnej i zacienionej piwnicy wiele miesięcy, a nawet lat. Prawdziwe zapasy na czarną godzinę. Kurczak i galareta to bardzo dobre zestawianie smaków i niezwykle łatwe do wykonania mięsiwo.

Składniki:

       uda i podudzia kurczaka ze skórą bez kości 4,7 kg

       sól zwykła 70 g

       pieprz czarny mielony 2 łyżeczki

       majeranek 1-2 łyżeczki

       papryka słodka 1 łyżeczka

       papryka ostra lub pieprz cayenne 1 łyżeczka

       ziele angielskie 1 łyżeczka

       czosnek mielony 1 łyżeczka

       kozieradka 0,5 łyżeczki

       0,5 l płynu – wywar z kości kurczaka lub zwykła woda.

Wykonanie:

Mięso samodzielnie oddzielić od kości lub zakupić już przygotowane. Podzielić na spore kawałki. Najlepiej 1 udo dzielić na 2-4 części. Może być trochę elementów drobniejszych. Duże kawałki podnoszą atrakcyjność wyrobu.

Wymieszać mięso z przyprawami. Napełniać (dokładnie ubijając) słoiki. Najlepiej takie o pojemności około 500 -800 ml. Do każdego słoika wlać 50 ml płynu. Słoiki zakręcić, ale nie na siłę. Wstawić słoiki do gara z zimną wodą i nagrzać ją do 80 st. C. Od tego momentu mierzyć czas:

 

       I pasteryzacja i obróbka cieplna za razem 2 godziny. Po wyjęciu, słoiki spróbować dokręcić. Jeżeli po ostygnięciu na którejś zakrętce nie widać zassania to przed kolejną pasteryzacją wymienić ją.

       II pasteryzacja – po dobie – 1 godzina.

       III następnego dnia (jeżeli zamierzacie przechowywać naprawdę długo) 40 minut

Już po pierwszej pasteryzacji powinno wydzielić się z mięsa sporo płynu, który zmieni się w pyszną galaretkę.

Efekt końcowy. Słoik z apetycznie wyglądającą i bardzo smakowitą zawartością. Jadło pyszne na zimno oraz na gorąco. Może być użyte jako gotowa składowa dania obiadowego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin