Nalewka na różnych śliwkach(z przewagą lub same węgierki):1. Zaprawa:1/2 laski wanilii2 krople olejku migdałowego100 ml spirytusu 95%Do spirytusu wlać olejek, wrzucić rozdrobnioną wanilię, szczelnie zakorkować. Macerować 2 tygodnie, często mieszać. Po tym czasie zlac do butelki.2. Nalew śliwkowy :1kg śliwek j.w., nieco przejrzałych, nadwiędniętych, wydrylować, zostawić co 10 pestkę. śliwki rozdrobnić, wrzucić z odłożonymi pestkami do 3l słoja i zalać 1,15 l 70% spirytusu. Macerować 3-4 tygodnie, mieszając 3-4 razy w tygodniu. Zlać nalew znad owoców do gąsiorka.3. Zaprawa na suszonych owocach:25 g dobrych, suszonych śliwek (bez pestek, bez zapachu dymu itp)25 g suszonej tarniny10 g owoców głogu25 g rodzynek200 ml spirytusu 60 %Śliwki i rodzynki rozdrobnić, wrzucić do słoika razem z inymi owocami, zalać spirytusem i szczelnie zakorkować. Macerować 4-6 tygodni, mieszać co jakiś czas, po czym zlać do butelki.4. Karmel (ze 100 g cukru otrzymuje się 100-150 ml karmelu)Cukier podgrzewać na patelni, ciągle mieszając, aż się stopi, sciemnieje i zacznie wrzeć. Palenie skończyć, gdy kropla cukru zanurzona w zimnej wodzie zastygnie na twardą, szklistą masę. Patelnię zdjąć z ognia, poczekać aż masa ostudzi się do ok. 60-70 stopni. Na 100 g wziętego cukru dolać wody tyle, aby otrzymać 100-150 ml karmelu. (Wodę wlewać ostroznie, bo pryska!)NALEWKA ŚLIWKOWA (skład na 2l nalewki, 35 %)1,15 l nalewu śliwkowego (przepis 2)100 ml zaprawy (przepis 1)200 ml zaprawy na suszonych owocach (przepis 3)500 ml syropu cukrowego (0,5 kg cukru rozpuszczać w 0.25 l gotującej się wody, zbierając "szum")12 ml karmelu ( przepis 4)5 ml 10% roztworu kwasu cytrynowego ok. 100 ml spirytusu 95%W gąsiorku oznaczyc poziom 2 l. Wlać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Dopełnić do 2 l spirytusem. Barwę (zbyt jasna)można skorygować dodając karmelu. Po 6-8 (warto czekać!) tygodniach przefiltrować, zlać do butelek.
Tatar73