Nalewka z czystkaSkladniki:- 100g suszonego czystka- 200ml alkoholu 60%- 100g miodu (opcjonalnie)- 100ml wodySposób przygotowania:Susz roślinny można pozyskać na kilka sposobów. Ja poszedłem na skróty i kupiłem go w sklepie zielarskim.Gdy zdobedziemy suszoną roślinę, wsupujemy ją do naczynia, zalewamy alkoholem i odstawiamy do macerowania na min. miesiąc. Po tym czasie trunek filtrujemy i zlewamy do butelek.Jeżeli trunek jest za mocny, polecam dodanie do niego 150ml syropu miodowego. W celu przyrzadzenia syropu wlewamy wodę i miód do naczynia, nastepnie podgrzewamy (nie wiecej niz do 40 stopni C) tak żeby miód się rozpuścił. Całość wystudzamy i zdejmujemy biały osad. Ostudzony syrop mieszamy z trunkiem i odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejce, żeby dojrzał. Po kilku tygodniach jest gotowy do działania.Dawkowanie:2-3 razy dziennie łyżeczkę trunkuWłaściwości lecznicze:W czasach, gdy coraz więcej osób wraca do naturalnych metod leczniczych, grzechem byłoby nie poruszenie tematu ziołolecznictwa. A jeżeli mowimy już o ziołolecznictwie, to nie można zapomnieć o czystku!!! Wiadomo picie herbaty wplywa korzystnie na organizm i nasze zdrowie. Jest tylko jedno ale... W herbacie nie ma alkoholu:)
Na temat plusów płynących z użytkowania czystka można by napisac książkę. Ja wymienię te najważniejsze - właściwości antyoksydacyjne, usuwa metale ciężkie z organizmu, właściwości antybakteryjne, pomaga przy boleriozie... i wiele wiele innych, więc do dzieła
Tatar73