Pierś z kurczaka w orientalnej marynacie.odt

(72 KB) Pobierz

Pierś z kurczaka w orientalnej marynacie

Składniki:

·                     2 piersi z kurczaka

·                     mieszanka sałat

·                     3 kolory papryki (pokrojone w cienkie paseczki)
Marynata: cebula, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka suszonego chili, łyżeczka, suszonej mięty, sok z dużej cytryny, kieliszek białego wina, wytrawnego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego

Zaczynamy od marynaty:

Cebulę i czosnek obrac, posiekać, wymieszać z przyprawami, ziołami, olejem, winem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Filety umyć, osuszyć, włożyć do miski z marynatą. Wymieszać i pozostawić na 3 godziny w lodówce.
Rozłożyć na tacce i ustawić ją na rozgrany grill, piec ok. 15 minut, aż się zrumienią. W trakcie pieczenia należy pamietać, by obracać mięso i polewać je od czasu do czasu marynatą. Podajemy z bukietem sałat. Mięso posypujemy dekoracyjnie pokrojonymi w paski paprykami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin