Pieczeń Rzymska
Składniki:
80 dag wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości,
40 dag wołowiny bez kości (najlepiej z łopatki),
5 świeżych jaj l dużą cebulę,
10 dag tartej bułki lub suchą kajzerkę,
łyżkę sklarowanego masła,
łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki,
2 łyżki rzadkiej kremówki,
pieprz, sól albo
1 kg mieszanego mięsa mielonego
8 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka 4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
tymianek
majeranek
Vegeta
sól
pieprz
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z surowymi jajkami, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Dolewając bulion wyrabiać mięso na jednolitą masę aż do wchłonięcia płynu. Doprawić do smaku i odłożyć do lodówki. Z jajek poodcinać końcówki tak, żeby było widać żółtka z obu stron. na stole rozłożyć folię aluminiową, wyłożyć mięso i uformować prostokąt. Jajka układać wzdłuż, złączone żółtkami. Z pomocą folii, bardzo ostrożnie zwijać mięso i skleić. Rozłożyć nowy kawałek folii i posmarować oliwą. Ostrożnie przełożyć mięso ze starej folii . Formę keksową natłuścić i posypać bułką tartą, przełożyć mięso w folii i odkryć je z góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 40 minut
Tatar73