Pieczeń Rzymska.odt

(16 KB) Pobierz

Pieczeń Rzymska

 

Składniki:

 

80 dag wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości,

40 dag wołowiny bez kości (najlepiej z łopatki),

5 świeżych jaj l dużą cebulę,

10 dag tartej bułki lub suchą kajzerkę,

łyżkę sklarowanego masła,

łyżkę posiekanego koperku lub natki pietruszki,

2 łyżki rzadkiej kremówki,

pieprz, sól albo

1 kg mieszanego mięsa mielonego

8 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka 4 ząbki czosnku

1 szklanka bulionu

tymianek

majeranek

Vegeta

sól

pieprz

bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso wymieszać z surowymi jajkami, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Dolewając bulion wyrabiać mięso na jednolitą masę aż do wchłonięcia płynu. Doprawić do smaku i odłożyć do lodówki. Z jajek poodcinać końcówki tak, żeby było widać żółtka z obu stron. na stole rozłożyć folię aluminiową, wyłożyć mięso i uformować prostokąt. Jajka układać wzdłuż, złączone żółtkami. Z pomocą folii, bardzo ostrożnie zwijać mięso i skleić. Rozłożyć nowy kawałek folii i posmarować oliwą. Ostrożnie przełożyć mięso ze starej folii . Formę keksową natłuścić i posypać bułką tartą, przełożyć mięso w folii i odkryć je z góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 40 minut

Zgłoś jeśli naruszono regulamin