1.Syrop z babki lancetowatej.odt

(22 KB) Pobierz
Syrop z babki lancetowatej – jak zrobić

Syrop z babki lancetowatej – jak zrobić?

 

Tomek k 17.09.2019, 12:33

Jako chemik a z zamiłowania zielarz pozwolę sobie uściślić czy też poprawić przepis.
Po pierwsze nie opisano poprawnie samego procesu ekstrakcji i zagęszczania – nie zauważyłem, kiedy należy odsączyć/odcisnąć surowiec od wyciągu
Po drugie nie zastosowano kwasu (cytrynowy + askorbinowy) który poprawia ekstrakcję oraz ochrania i stabilizuje składniki wyciągu, jest niezbędny w każdym syropie.
Po trzecie uważałbym że zbyt długotrwałym grzaniem/gotowaniem tego surowca, to nie kora dębu lub korzeń pięciornika. Nie należy grzać surowców irydoidowych dłużej, ok. 20 minut.
Prosty, kuchenny przepis może wyglądać tak (sam tak przetwarzam z powodzeniem różne zioła, w tym młode gałązki wierzby):
 

1. Umieścić szklankę świeżych, zmielonych liści w niedużym garnku.
                                                                                                                                                                            2. Dolać do nich 2 szklanki wody zakwaszonej porządną (czubatą) łyżeczką kwasu cytrynowego (może być witamina C w proszku).
                                                                                                                                                                                3. Zagotować całą zawartość i odstawić na parę godzin w ciemnym miejscu (może być na noc).
                                                                                                                                                                                      4. Odcisnąć uzyskany wyciąg na sicie lub przez tkaninę
                                                                                                                                                                              5. Wyklarowany wyciąg z pkt 4 (nie musi być całkowicie klarowny, wystarczy żeby nie było widocznych „paprochów”) wlewamy do garczka/rondla i dodajemy do niego cukier w proporcji 1,5:1 (tj. na litr/kilogram wyciągu sypiemy półtora kilograma cukru). Ogrzewamy zawartość mieszając garnka aż do rozpuszczenia cukru, nie polecam temperatur wyższych, niż 600 stopni.
                                                                                                                                                                                         6. Gotowy syrop zlewamy do wyparzonych/wysterylizowanych butelek/słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, po ostygnięciu trzymamy w ciemnej szafce.
Zastąpienie części cukru miodem oczywiście uszlachetni nasz wyrób.
 

Sporządzenie syropu z suszonych ziół też jest możliwe ale wymaga użycia większej ilości wody. Zalałbym na noc szklankę suszu szklanką letniej wody a rano postępowałbym już wg punktów 1-6.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin