praktyczna Joanna
W kolejnym odcinku z serii #Domowa apteczka pokażę wam szybki i prosty przepis na leczniczą nalewkę z glistnika. Ponieważ właściwy czas zbioru glistnika to maj i czerwiec, więc warto zrobić sobie w tych miesiącach taką nalewkę bo w tej postaci możemy korzystać z tego leczniczego ziela przez cały rok. Nalewka pomaga przy wielu problemach zdrowotnych informację jak i na co ją stosować znajdziecie poniżej. Zapraszam was również na mojego bloga : https://praktyczna-joanna.blogspot.com/ ,gdzie również znajdziecie cały przepis oraz moje inne sposoby na wykorzystanie glistnika ?
Będziemy potrzebować: - jaskółcze ziele ( glistnik) - wódkę 40 % ( ja użyłam żubrówki ) - litrowy słoik
Sposób przygotowania : Na początku bardzo drobno kroimy umyty glistnik. Do litrowego słoika wsypujemy 1 szklankę mocno ubitego glistnika, powinno zajmować ok. 1/5 słoika. Teraz dolewamy 500 ml wódki 40 %. I tak sporządzoną miksturę zakręcamy i odstawiamy na 14 dni do wytrawienia. P o tym czasie roztwór przefiltrowujemy do czystego słoja przez sitko lub przez gazę. Gotową nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu i chłodnym miejscu.
Zastosowanie nalewki z glistnika : Wewnętrznie : 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody stosować: - przy nerwicy - ma działanie uspokajające, rozluźniające, przeciwstresowe i przeciwdrgawkowe - przy depresji - działa przeciwlękowo i nasennie - przy bólach - działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane - przy infekcjach dróg płciowych (wodno – alkoholowe wyciągi) - przy zastojach żółci w wytrącaniu się złogów w układzie żółciowym - przy bolesnych miesiączkach (może jednak powodować bardziej obfite krwawienia, gdyż jednocześnie pobudza miesiączkowanie) - przy grzybicy, gdyż hamuje wzrost grzybów chorobotwórczych pierwotniaków, bakterii i wirusów - przy infekcjach wirusowych dzięki substancjom, które hamują rozwój wirusów, jak i chorobotwórczych bakterii - przy chorobach nowotworowych (chelidonina, sangwinaryna, berberyna i chelerytryna mają właściwości cytotoksyczne i antymitotyczne i należą do substancji przeciwnowotworowych) - przy chorobach wątroby, gdyż kwas kawowy i ferulowy w glistniku ma właściwości przeciwzapalne (glistnik działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiega jej uszkodzeniu) - przy kolce żółciowej, żołądkowej i jelitowej - przynosi szybką pomoc
Zewnętrznie stosować : a ) w stanie nierozcieńczonym : - do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe) b) w stanie rozcieńczonym (1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej) - do okładów (np. przy bólach reumatycznych), płukanek i przemywania skóry miejsc problemowych
bartek26