Jak zrobić domową nalewkę z głogu.doc

(619 KB) Pobierz
Jak zrobić domową nalewkę z głogu

Jak zrobić domową nalewkę z głogu?

Głóg możesz przyjmować w różnych postaciach. Jedną z nich - nalewkę - bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Najlepsze do tego są owoce głogu zebrane po pierwszych przymrozkach.


 

W pierwszym etapie potrzebne ci będą następujące składniki: 1 kg owoców głogu, 4 szklanki spirytusu, 1 szklanka przegotowanej wody.

Po dwóch tygodniach przygotuj także: 3 szklanki wody, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 1 łyżeczka cynamonu, 8-10 goździków.

Przygotowania:

1. Dokładnie opłukane owoce głogu wsyp do dużego słoja (najlepiej o pojemności 5 litrów). Upewnij się, że pozbyłeś się wszystkich listków i gałązek.
2. Spirytus zmieszaj z wodą, mieszankę wlej do słoja.
3. Zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Nie zapomnij codziennie potrząsnąć słojem. Dzięki temu owoce i spirytus z wodą będą się ze sobą mieszały.

Po dwóch tygodniach:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny.
  2. Zagotuj wodę, dodaj skórkę cytrynową, cukier, goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu przez ok 5 minut usuwając pojawiającą się pianę. Następnie odstaw otrzymany syrop do ostudzenia.
  3. Zlej spirytus znad głogu do osobnego naczynia.
  4. Zlany spirytus wlej powoli i ciągle mieszając do ostudzonego syropu.
  5. Otrzymaną mieszankę wlej do słoika, szczelnie zamknij i pozostaw na 3 dni w ciemnym, chłodnym miejscu.
  6. Po upływie tego czasu przecedź nalewkę, przelej do butelek i ponownie odstaw w ciemne, chłodne miejsce, tym razem na przynajmniej 3 miesiące.

Zalecana dzienna dawka nalewki to 1-2 łyżeczki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin