Nalewka z pieczonych owoców głogu z dodatkiem rodzynek i wanilii.
Składniki:
· 1 kg owoców głogu
· 1 l spirytusu
· 1 l wody
· 300 g cukru
· 1 szklanka rodzynek
· 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
2. Zlej płyn z nad owoców, szczelnie zamknij. Owoce zalej szklaną wrzącej wody, potrząśnij słojem, odstaw na 2 godziny, przefiltruj płyn przez filtr do kawy, dodaj do nalewki.
3. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem, wystudź, dodaj do nalewki, odstaw na miesiąc. Przefiltruj, rozlej do butelek.
W strefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach.Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany za silny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.
Podstawowa wersja nalewki z głogu:
· 1 kg owoców głogu,
· 1 l spirytusu,
· 1 l wody,
· 500 g cukru.
· 500 g cukru
· Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,
· ½ laski wanilii,
· 10 cm kawałek kory cynamonu,
· 5 goździków.
Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować na bardzo małym ogniu 10 minut, wystudzić pod przykryciem, dodać do nalewki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i przelać do butelek.
3
bartek26