Bigos Zobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużš ilociš różnych mięs, z suszonymi grzybami, liwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci. - przepis na bigos staropolski - bardzo dużo porad i wskazówek - ciekawe propozycje podania bigosu Czas przygotowania: 2 godziny Czas duszenia: 2 dni Liczba porcji: 5 kg bigosu Kalorycznoć kcal: 190 w 100 g bigosu Dieta: bezglutenowa Składniki: 1 kg kapusty wieżej - pół redniej główki 2 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania 80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia 500 g łopatki wieprzowej 300 g łopatki wołowej 500 g boczku surowego bez skóry 500 g schabu wieprzowego od karku 50 g smalcu wieprzowego 180 g kiełbasy myliwskiej podwędzanej 150 g boczku surowego wędzonego 150 g boczku parzonego wędzonego 2 duże cebule - do 400 g 50 g suszonych liwek bez pestek - lub więcej 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina - można pominšć przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 lici laurowych, 1 godzik, 2 ziarna jałowca Bigos Szklanka ma u mnie pojemnoć 250 ml. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna iloć kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej iloci składników otrzymasz około pięciu kilogramów domowego bigosu. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treci podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczšcych składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz co zmienić, z czego zrezygnować lub dokupić jakš przyprawę. Do duszenia bigosu polecam użyć garnka emaliowanego, żeliwnego emaliowanego lub garnka z mocnš i nieprzywierajšcš powłokš o pojemnoci minimum siedmiu litrów. Nie używamy za garnków aluminiowych. Mój przepis na bigos domowy zawiera w składzie bardzo dużo mięsa. Zdaję sobie sprawę z tego, że większoć z Was nie daje do bigosu tak dużej iloci mięs i wędzonek. Ja daję... ale jeli Wy chcecie ograniczyć iloć mięsa w bigosie, to miało możecie zrezygnować np. z dodatku surowego schabu lub boczku oraz np. z boczku surowego wędzonego lub parzonego wędzonego. W bigosie będzie wówczas mniej mięsa, ale reszta składników (również przyprawy) pozostaje bez zmian.
piastwygra321