Bigos.txt

(2 KB) Pobierz
Bigos
Zobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużš ilociš różnych mięs, z suszonymi grzybami, liwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci.

- przepis na bigos staropolski
- bardzo dużo porad i wskazówek
- ciekawe propozycje podania bigosu 


 
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas duszenia: 2 dni
Liczba porcji: 5 kg bigosu

Kalorycznoć kcal: 190 w 100 g bigosu
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
1 kg kapusty wieżej - pół redniej główki
2 kg kapusty kiszonej + 2,5 szklanki wody do gotowania
80 g suszonych grzybów + 500 ml wody do moczenia
500 g łopatki wieprzowej
300 g łopatki wołowej
500 g boczku surowego bez skóry
500 g schabu wieprzowego od karku
50 g smalcu wieprzowego
180 g kiełbasy myliwskiej podwędzanej
150 g boczku surowego wędzonego
150 g boczku parzonego wędzonego
2 duże cebule - do 400 g
50 g suszonych liwek bez pestek - lub więcej
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina - można pominšć
przyprawy i zioła: 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, 5 lici laurowych, 1 godzik, 2 ziarna jałowca
Bigos
Szklanka ma u mnie pojemnoć 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna iloć kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej iloci składników otrzymasz około pięciu kilogramów domowego bigosu.

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treci podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczšcych składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz co zmienić, z czego zrezygnować lub dokupić jakš przyprawę.

Do duszenia bigosu polecam użyć garnka emaliowanego, żeliwnego emaliowanego lub garnka z mocnš i nieprzywierajšcš powłokš o pojemnoci minimum siedmiu litrów. Nie używamy za garnków aluminiowych.

Mój przepis na bigos domowy zawiera w składzie bardzo dużo mięsa. Zdaję sobie sprawę z tego, że większoć z Was nie daje do bigosu tak dużej iloci mięs i wędzonek. Ja daję... ale jeli Wy chcecie ograniczyć iloć mięsa w bigosie, to miało możecie zrezygnować np. z dodatku surowego schabu lub boczku oraz np. z boczku surowego wędzonego lub parzonego wędzonego. W bigosie będzie wówczas mniej mięsa, ale reszta składników (również przyprawy) pozostaje bez zmian.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin