Składniki:
3 kg ogórków
cebula
marchew
seler
koper
zalewa:
5szkl. wody
1 szkl octu 10%
1 szkl cukru
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Gotowanie
Posiłek:
Przekąska
Kroki przygotowania:
1. Do każdego słoika należy wrzucić: 1 plaster cebuli, 4 plastry marchwi, 1 liść selera oraz łodyżkę kopru.
2. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż, powkładać do słoików.
3. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, zalać gorącą zalewą pikle i pasteryzować 10 min.
Pikle kolorowe
Składniki
ok.8 sztuk ogórków gruntowych
1 marchew
2 czerwone papryki
1/2 kalafiora
duża garść fasolki szparagowej zielonej
10 małych cukrowych cebulek
10 sztuk pieczarek
na słoik po 2 ząbki czosnku,2 liście laurowe
po łyżeczce gorczycy,
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Zalewa: 5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na małe różyczki i sparzyć na sicie wrzącą wodą. Fasolkę gotować przez 5 minut.Ogórki pokroić wzdłuż na pół i na grube krążki, paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki, obrać pieczarki, cebulkę pokroić wzdłuż na pół, a marchew pokroić na plasterki.
Do słoików wrzucić wszystkie przyprawy i układać ściśle przygotowane warzywa i pieczarki.Składniki na zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików. Pasteryzować 5 minut, odwrócić do góry dnem i poczekać, aż wystygną. SMACZNEGO!
piastwygra321