Pikle.rtf

(5133 KB) Pobierz

 

Składniki:

 

    3 kg ogórków

    cebula

    marchew

    seler

    koper

    zalewa:

    5szkl. wody

    1 szkl octu 10%

    1 szkl cukru

    2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

 

    Gotowanie

 

Posiłek:

 

    Przekąska

 

Kroki przygotowania:

 

    1. Do każdego słoika należy wrzucić: 1 plaster cebuli, 4 plastry marchwi, 1 liść selera oraz łodyżkę kopru.

    2. Ogórki obrać, pokroić wzdłuż, powkładać do słoików.

    3. Składniki zalewy doprowadzić do wrzenia, zalać gorącą zalewą pikle i pasteryzować 10 min.

Pikle kolorowe

 

Składniki

 

    ok.8 sztuk ogórków gruntowych

    1 marchew

    2 czerwone papryki

    1/2 kalafiora

    duża garść fasolki szparagowej zielonej

    10 małych cukrowych cebulek

    10 sztuk pieczarek

    na słoik po 2 ząbki czosnku,2 liście laurowe

    po łyżeczce gorczycy,

    po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

    Zalewa: 5 szklanek wody

    1 szklanka octu 10%

    3/4 szklanki cukru

    2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

Kalafiora podzielić na małe różyczki i sparzyć na sicie wrzącą wodą. Fasolkę gotować przez 5 minut.Ogórki pokroić wzdłuż na pół i na grube krążki, paprykę oczyścić z pestek i pokroić na duże kawałki, obrać pieczarki, cebulkę pokroić wzdłuż na pół, a marchew pokroić na plasterki.

Do słoików wrzucić wszystkie przyprawy i układać ściśle przygotowane warzywa i pieczarki.Składniki na zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików. Pasteryzować 5 minut, odwrócić do góry dnem i poczekać, aż wystygną. SMACZNEGO!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin