Jak zrobić absynt domowym sposobem Jak pić i jak wykorzystać w.rtf

(9 KB) Pobierz

 

Jak zrobić absynt domowym sposobem? Jak pić i jak wykorzystać w drinkach?

Angelika Leśniewicz

 

Chyba nie poznałam jeszcze człowieka, któremu nazwa „absynt” czy „absinthe” byłyby obce. Większości z nas przynajmniej raz go spróbowała, a znajdą się i koneserzy, którzy mają swoje ulubione marki tego trunku! Jednak mając trochę czasu można w łatwy sposób zrobić własny absynt domowym sposobem.

 

O tym, jaka jest historia absyntu nie będę się zbytnio rozpisywać – na niniejszym blogu znajdziecie specjalnie dedykowane mu artykuły i kilka ciekawych przepisów na drinki. W tym artykule skupimy się na domowym absyncie – moda na nalewki i trunki własnej produkcji nie przemija, są też doskonałym pomysłem na prezent.

 

Domowy absynt – potrzebne składniki

 

Nie podlega dyskusji, iż głównym składnikiem każdego absyntu jest piołun. Jednak nie jest on jedynym istotnym składnikiem. Sam piołun sprawi, iż nasz wytwór będzie szalenie gorzki i niezbyt przyjemny w degustacji. Na jakie składniki należy więc zwrócić uwagę w przepisie, aby nie zrobić piołunówki zamiast „zielonej wróżki”?

 

W skład absyntu wchodzą: melisa, hyzop, koper włoski, anyż, kłącze tataraku, kolendra i mięta. Aby nieco osłodzić absynt można dodać lukrecję.

 

W piołunówce natomiast zazwyczaj znajdują się przyprawy uważane za „zimowe” jak cynamon i goździki, pieprz, korzenie różnorakich roślin. Można też dodać dowolne „ziółka”, jak chociażby dziurawiec.

 

Domowy absynt – wskazówki

 

Bez względu na to, który przepis przypadnie nam do gustu, musimy uzbroić się w kilka rzeczy niezbędnych do przygotowania absyntu w domowym zaciszu. Potrzebny będzie słoik, sitko z drobnymi oczkami (opcjonalnie gaza), waga jubilerska i patelnia. Pomocne mogą okazać się zaparzacze do herbaty lub woreczek z cienkiego materiału.

 

Warto pamiętać też, że zbyt długi czas „przegryzania się” ziół z alkoholem może skutkować zbyt dominującą dozą goryczy. Piołun najlepiej dodawać na przysłowiową chwilę – po kilku godzinach maceracji może dojść do tego, że żadna ilość cukru nie da rady złagodzić intensywnej cierpkości tegoż zioła.

Domowy absynt – przepis

 

Potrzebne składniki:

 

    30 g liści piołunu

     9 g  liści hyzopu lekarskiego

    1,8 g kłącza tataraku zwyczajnego

    6 g liści melisy

    30 g biedrzeńca (owoc anyżu)

    25 g owocu kopru włoskiego

    10 g anyżu gwiazdkowego

    3 g owocu kolendry

    800 ml spirytusu (opcjonalnie 1,5 l wódki)

    350 ml syropu cukrowego

 

Sposób przygotowania:

 

    Suche przyprawy (biedrzeniec, owoc kolendry, anyż gwiazdkowy i owoc kopru włoskiego) upraż na suchej patelni, aż zacznie unosić się przyjemny aromat.

    Przyprawy wraz z liśćmi i ziołami umieść w słoiku (piołun dobrze jest umieścić w cienkim woreczku lub kilku zaparzaczach do herbaty, tak, by móc go wyjąć ze słoja szybciej, niż resztę składników).

    Całość zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni (piołun wyciągamy najpóźniej po czterech godzinach).

    Mieszankę należy przecedzić przez sitko, a do płynu dolać 800 ml wody (jeśli używamy wódki możemy pominąć krok z dolewaniem wody).

    Dodajemy syrop cukrowy (czyli połączenie cukru i wody w równych proporcjach, w tym wypadku 1:1).

 

Jak pić absynt?

 

Najbardziej popularną metodą jest picie absyntu delikatnie rozcieńczonego bardzo zimną woda. Bardziej widowiskową formą jest picie absyntu ze skarmelizowanym cukrem. W tym celu na specjalnej, perforowanej łyżeczce umieszcza się kostkę cukru i kładzie na rancie szklanki. Następnie nalewamy absynt przez tą kostkę zwilżając ją. Następnie podpalamy nasączoną kostkę i czekamy aż roztopiony cukier spłynie do szklanki. Po pełnym roztopieniu drink gotowy jest do degustacji.

 

Jak wykorzystać absynt w drinkach?

 

W klasycznych drinkach abynt wykorzystywany jest jako składnik aromatyzujący i raczej dawkowany jest w małych ilościach. Jego moc i intensywny aromat powodują, iż nie jest często używany jako składnik bazowy. Rozważając wykorzystanie absyntu warto spróbować go w takich drinkach jak: Trilby, Monkey Gland czy Linstead.

Chyba nie poznałam jeszcze człowieka, któremu nazwa „absynt” czy „absinthe” byłyby obce. Większości z nas przynajmniej raz go spróbowała, a znajdą się i koneserzy, którzy mają swoje ulubione marki tego trunku! Jednak mając trochę czasu można w łatwy sposób zrobić własny absynt domowym sposobem.

 

O tym, jaka jest historia absyntu nie będę się zbytnio rozpisywać – na niniejszym blogu znajdziecie specjalnie dedykowane mu artykuły i kilka ciekawych przepisów na drinki. W tym artykule skupimy się na domowym absyncie – moda na nalewki i trunki własnej produkcji nie przemija, są też doskonałym pomysłem na prezent.

 

Domowy absynt – potrzebne składniki

 

Nie podlega dyskusji, iż głównym składnikiem każdego absyntu jest piołun. Jednak nie jest on jedynym istotnym składnikiem. Sam piołun sprawi, iż nasz wytwór będzie szalenie gorzki i niezbyt przyjemny w degustacji. Na jakie składniki należy więc zwrócić uwagę w przepisie, aby nie zrobić piołunówki zamiast „zielonej wróżki”?

 

W skład absyntu wchodzą: melisa, hyzop, koper włoski, anyż, kłącze tataraku, kolendra i mięta. Aby nieco osłodzić absynt można dodać lukrecję.

 

W piołunówce natomiast zazwyczaj znajdują się przyprawy uważane za „zimowe” jak cynamon i goździki, pieprz, korzenie różnorakich roślin. Można też dodać dowolne „ziółka”, jak chociażby dziurawiec.

 

Domowy absynt – wskazówki

 

Bez względu na to, który przepis przypadnie nam do gustu, musimy uzbroić się w kilka rzeczy niezbędnych do przygotowania absyntu w domowym zaciszu. Potrzebny będzie słoik, sitko z drobnymi oczkami (opcjonalnie gaza), waga jubilerska i patelnia. Pomocne mogą okazać się zaparzacze do herbaty lub woreczek z cienkiego materiału.

 

Warto pamiętać też, że zbyt długi czas „przegryzania się” ziół z alkoholem może skutkować zbyt dominującą dozą goryczy. Piołun najlepiej dodawać na przysłowiową chwilę – po kilku godzinach maceracji może dojść do tego, że żadna ilość cukru nie da rady złagodzić intensywnej cierpkości tegoż zioła.

Domowy absynt – przepis

 

Potrzebne składniki:

 

    30 g liści piołunu

     9 g  liści hyzopu lekarskiego

    1,8 g kłącza tataraku zwyczajnego

    6 g liści melisy

    30 g biedrzeńca (owoc anyżu)

    25 g owocu kopru włoskiego

    10 g anyżu gwiazdkowego

    3 g owocu kolendry

    800 ml spirytusu (opcjonalnie 1,5 l wódki)

    350 ml syropu cukrowego

 

Sposób przygotowania:

 

    Suche przyprawy (biedrzeniec, owoc kolendry, anyż gwiazdkowy i owoc kopru włoskiego) upraż na suchej patelni, aż zacznie unosić się przyjemny aromat.

    Przyprawy wraz z liśćmi i ziołami umieść w słoiku (piołun dobrze jest umieścić w cienkim woreczku lub kilku zaparzaczach do herbaty, tak, by móc go wyjąć ze słoja szybciej, niż resztę składników).

    Całość zalewamy spirytusem, zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni (piołun wyciągamy najpóźniej po czterech godzinach).

    Mieszankę należy przecedzić przez sitko, a do płynu dolać 800 ml wody (jeśli używamy wódki możemy pominąć krok z dolewaniem wody).

    Dodajemy syrop cukrowy (czyli połączenie cukru i wody w równych proporcjach, w tym wypadku 1:1).

 

Jak pić absynt?

 

Najbardziej popularną metodą jest picie absyntu delikatnie rozcieńczonego bardzo zimną woda. Bardziej widowiskową formą jest picie absyntu ze skarmelizowanym cukrem. W tym celu na specjalnej, perforowanej łyżeczce umieszcza się kostkę cukru i kładzie na rancie szklanki. Następnie nalewamy absynt przez tą kostkę zwilżając ją. Następnie podpalamy nasączoną kostkę i czekamy aż roztopiony cukier spłynie do szklanki. Po pełnym roztopieniu drink gotowy jest do degustacji.

 

Jak wykorzystać absynt w drinkach?

 

W klasycznych drinkach abynt wykorzystywany jest jako składnik aromatyzujący i raczej dawkowany jest w małych ilościach. Jego moc i intensywny aromat powodują, iż nie jest często używany jako składnik bazowy. Rozważając wykorzystanie absyntu warto spróbować go w takich drinkach jak: Trilby, Monkey Gland czy Linstead.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin