Zupa fasolowa.odt

(8 KB) Pobierz

Składniki:
 

·         220 g fasoli suchej Piękny Jaś

·         1 litr bulionu warzywnego lub wody

·         2 ziarna ziela angielskiego

·         2 liście laurowe

·         4 średnie ziemniaki - 400 g

·         2 małe marchewki - 150 g

·         200 g boczku wędzonego bez skóry

·         200 g dobrej podwędzanej kiełbasy

·         1 duża cebula - do 200 g

·         płaska łyżka słodkiej papryki

·         1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli

·         łyżka majeranku

·         2 łyżki koncentratu pomidorowe

Zdarzało mi się gotować zupę fasolową bez bulionu, a tylko z samą wodą i też wyszła super. Czasem rozmroziłam np. 500 ml bulionu warzywnego i uzupełniałam go wodą. Smak zupy będzie bogaty, ponieważ dodasz do niej jeszcze wędzony boczek oraz kiełbasę. Do garnka dodaj też dwa listki laurowe oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Przykryj garnek przykrywkową i zagotuj zupę. Gdy zupa fasolowa zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika tylko do takiej, by zupa lekko mrugała i gotuj ją pod przykryciem przez 35 minut.

W trakcie gotowania się fasoli w wywarze możesz zacząć szykować pozostałe składniki. Po 35 minutach do garnka dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę: ziemniaki i marchew. Gotuj zupę tak samo pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut do miękkości warzyw. Marchew będzie zapewne potrzebowała gotować się dłużej niż ziemniaki, więc będzie to bliżej 25 minut gotowania.

Zupa fasolowa się gotuje, więc czas na boczek z cebulą. Boczek surowy wędzony lub gotowany wędzony bez skóry pokrój na drobną kosteczkę. Wrzucaj go na zimną jeszcze patelnię i pozwól, by tłuszcz stopniowo się wytapiał a boczek rumienił. Od czasu do czasu zamieszaj boczek drewnianą łyżką.

Cebulę obierz i poszatkuj drobno. Dodaj ją do boczku dopiero wtedy, gdy większość tłuszczu z boczku już się wytopi. Kupując boczek do zupy fasolowej możesz zatem śmiało sięgać po te tłustsze kawałki. Jeśli nie masz kiełbasy podsuszanej i podwędzanej i planujesz dodać np. kiełbasę śląską, to podsmaż ją na patelni razem z cebulą. Całość podsmażaj tak do 15 minut, aż cebula się zeszkli i zarumieni.

Gdy warzywa w garnku są już miękkie dodaj całą zawartość patelni z cebulą i boczkiem. Dodaj też kiełbasę pokrojoną w półplasterki (Jeśli masz kiełbasę podwędzaną i podsuszaną. Takiej kiełbasy nie podsmażaj wcześniej na patelni)

Dodaj też płaską łyżkę słodkiej papryki lub papryki słodkiej wędzonej, 1/4 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli. Zamieszaj zupę i gotuj pod przykryciem przez pięć, do dziesięciu minut. Na tym etapie można już zakończyć gotowanie zupy fasolowe.

Ja jednak zawsze dodaję na koniec łyżkę majeranku oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Zupa fasolowa jest jeszcze lepsza.. spróbuj koniecznie.

 

 

 

             

Zgłoś jeśli naruszono regulamin