PASTY
Pasta jajeczna- odrobina żółtego sera- ze 3 jaja- majonez- ewentualnie szcypiorekSer ucieramy w drobne paseczki na tarce, jajka tez ale na większych oczkach tarki , szczypiorek kroimy drobno i wszystko mieszamy z majonezem. Pasta moze być tez bez szczypiorku.
Z makreli - makrela- ogórek kiszony- cebulka- majonez
Z makreli inna- makrela- kukurydza- majonezz kiełbasy i jajek- kiełbaska (zwyczajna coś tego typu)- jajeczka ugotowane na twardo- pietruszka- majonezwszystko mielimy jak na sernik i pasta gotowa z chlebkiem i maselkiem pyszota (dzieci uwlielbiają) nio i sól i przprz do smaku oczywiściespróbujcie polecam
1 wędzona makrela ¼ kostki miękkiego masła 3 jajka 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki oliwy lub oleju pół łyżeczki soku z cytryny sól do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Makrelę obrać dokładnie z ości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski włożyć: makrelę, masło, majonez, rozgniecione żółtka, pół posiekanej cebuli, oliwę, sok z cytryny i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować w jednolitą masę. Do masy dodać pozostałą cebulę i białko jajka posiekane w kosteczkę. Doprawić ewentualnie solą i imbirem do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!!!
Pasta z białego sera i tuńczyka!
SKLADNIKI:
Składniki
· 3-4 jajka
· 20-30dkg białego sera (chudy, półtłusty - do wyboru)
· szczypiorek 1/2 pęczka, lub 1 mała cebulka ( do wyboru)
· tuńczyk w sosie własnym, lub oleju - 1 puszka
· sół i pieprz do smaku
· 1-2 łyżki majonezu ( niekoniecznie) !
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Jajka gotujemy na twardo. W czasie, gdy jajka się gotują mielimy przez najdrobniejsze sitko :ser biały i tuńczyka. 2. Studzimy jajka - w tym czasie kroimy bardzo drobno szczypiorek, lub cebulkę. 3. Gdy jajka już są wystudzone i obrane również je mielimy. 4. Do pasty wsypujemy szczypior, lub cebulkę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i jezeli lubimy majonez, a pasta jest " za sucha" dodajemy 1-2 łyżki majonezu. 5. Pasta jest bardzo zdrowa i wyśmienita w smaku! Polecam!
Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebula 3-4 średnie ogórki konserwowe 5 jajek majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Wszystko połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Paprykarz Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg marchwi 1 szklanka ryżu 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki cukru sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Następnie dodać ocet, oliwę, ryż i gotować jeszcze ok. 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Zapasteryzować. Pasta z resztek wędliny Składniki: 4 jajka na twardo, resztki wędlin ok. 40dkg, szczypiorek Wykonanie: Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie. Pasta z oliwek Składniki 30 dag wydrylowanych oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek 3 filety anchois 2 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Masę w razie potrzeby posolić. Podawać do smarowania grzanek lub kromek Pasta z makreli i fety Składniki Przepis Pół na pół: - makreli (dużej i tłustej, jak komunikuję w sklepie, bo takie najlepsze), - sera feta Według uznania: - szczypiorek bądź cebulka - pieprz czarny - majonez Rybę i serek rozetrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Stosuję do kanapek, świetne jest też jako farsz do omleta. Pasta z jajek jajka cebula olej sól pieprz ugotowac jajka na twrdo (ilsc kto ile chce)pokroic ugotowane jajka w kostke i cebule pokroic w kostke wrzucic do jajek dać troche oleju sól pieprz . ______________________________ Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap
przyznaj SOG'a znawcy
bardota..
Wysłana - 27 wrzesień 2005 13:27
oceń odpowiedź -
PASTA Z BRYNDZY Z SEREM I ORZECHAMI 25 dkg bryndzy, 10 dkg sera twarogowego, 5 dkg masla, lyżeczkę słodkiej papryki, 6 orzechow wloskich. maslo utrzec i polączyc następnie z bryndzą i serem twarogowym, nadal ucierając dodawac papryke i drobno posiekaneorzechy- uformowac pastę w kostkę i schlodzic w lodowce podawac posypane natką pietruszki. Pasta twarogowa ze szprotek 1 puszka szprotek 2-3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek też pokrojony w kostkę 30dkg białego sera ( półtłusty, chudy) Natka pietruszki do posypania wszystko razem wymieszać , można też na chwilę do malaksera. Posypać natką pietruszki. Nie przerazać się że wyszła szara bryja. Pasta serowa z porem ser żółty por majonez Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Bardzo dobre z krakersami. Przybrać czymś czerwonym i zielonym. Pasta serowa z czosnkiem Składniki 20 dag twarogu (trzkrotnie mielonego 15 dag bryndzy 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku sól i pieprz Bryndzę rozgnieść widelcem, dodać twaróg i dolewając jogurt, utrzeć lub zmiksować na gładką masę. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio do masy serowej, dolać oliwę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Podawać do ciemnego pieczywa. Pasta rosyjska z orzechami - 20 dag twarogu - łyżka masla - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich - 4-5 ząbków czosnku - sól,pieprz do smaku. Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką. Pasta drobiowa curry 2 piersi z kurczaka 1/2 kwaśnego jabłka łyżka curry sól pieprz 2 łyżki majonezu Ugotowane w osolonej wodzie i wystudzone piersi oraz 1/2 obranego, kwaskowego jabłka miksujemy. Zmiksowana mase łączymy z majonezem, dodajemy curry, sól i pieprz do smaku. Pasta jajeczna MacGyvera - jajka gotowane - majonez - sól - pieprz Ugotowane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać majonez (wedle uznania) i przyprawić solą i pieprzem. Idealna pasta na kanapki. Pasta meksykańska - 25 dag gotowanego mięsa kurczaka - łyżeczka ostrej papryki - ząbek czosnku utarty z solą - kieliszek winiaku( niekoniecznie) - 2-3 łyżki majonezu - posiekana zielona pietruszka. Drobno pokrojone mięso zmiksować lub rozetrzeć z papryką,czosnkiem, winiakiem i majonezem, lekko schłodzić.Przed podaniem posypac pietruszką.
tdkamot