PASTY.doc

(62 KB) Pobierz
PASTY

PASTY

 

Pasta jajeczna
- odrobina żółtego sera
- ze 3 jaja
- majonez
- ewentualnie szcypiorek

Ser ucieramy w drobne paseczki na tarce, jajka tez ale na większych oczkach tarki , szczypiorek kroimy drobno i wszystko mieszamy z majonezem. Pasta moze być tez bez szczypiorku.

 

Z makreli img/smilies/smile
- makrela
- ogórek kiszony
- cebulka
- majonez

 

Z makreli inna
- makrela
- kukurydza
- majonez

z kiełbasy i jajek
- kiełbaska (zwyczajna coś tego typu)
- jajeczka ugotowane na twardo
- pietruszka
- majonez
wszystko mielimy jak na sernik  i pasta gotowa
z chlebkiem i maselkiem pyszota (dzieci uwlielbiają)
nio i sól i przprz do smaku oczywiście
spróbujcie polecam

 

MAKRELOWA PASTA

1 wędzona makrela
¼ kostki miękkiego masła
3 jajka
1 mała cebula
 3-4 łyżki majonezu
 2 łyżki oliwy lub oleju
 pół łyżeczki soku z cytryny
 sól do smaku

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Makrelę obrać dokładnie z ości. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski włożyć: makrelę, masło, majonez, rozgniecione żółtka, pół posiekanej cebuli, oliwę, sok z cytryny i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować w jednolitą masę. Do masy dodać pozostałą cebulę i białko jajka posiekane w kosteczkę. Doprawić ewentualnie solą i imbirem do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!!

 

Pasta z białego sera i tuńczyka!

 

 

SKLADNIKI:

Składniki

·         3-4 jajka

·         20-30dkg białego sera (chudy, półtłusty - do wyboru)

·         szczypiorek 1/2 pęczka, lub 1 mała cebulka ( do wyboru)

·         tuńczyk w sosie własnym, lub oleju - 1 puszka

·         sół i pieprz do smaku

·         1-2 łyżki majonezu ( niekoniecznie) !


 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      Jajka gotujemy na twardo. W czasie, gdy jajka się gotują mielimy przez najdrobniejsze sitko :ser biały i tuńczyka.
2. Studzimy jajka - w tym czasie kroimy bardzo drobno szczypiorek, lub cebulkę.
3. Gdy jajka już są wystudzone i obrane również je mielimy.
4. Do pasty wsypujemy szczypior, lub cebulkę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i jezeli lubimy majonez, a pasta jest " za sucha" dodajemy 1-2 łyżki majonezu.
5. Pasta jest bardzo zdrowa i wyśmienita w smaku! Polecam!

 

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3-4 średnie ogórki konserwowe
5 jajek
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Wszystko połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.


Paprykarz

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki cukru
sól
pieprz

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny.

Następnie dodać ocet, oliwę, ryż i gotować jeszcze ok. 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Zapasteryzować.

Pasta z resztek wędliny

Składniki:
4 jajka na twardo,
resztki wędlin ok. 40dkg,
szczypiorek

Wykonanie:
Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie.

Pasta z oliwek

Składniki

30 dag wydrylowanych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
3 filety anchois
2 cebulki szalotki
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Masę w razie potrzeby posolić. Podawać do smarowania grzanek lub kromek


Pasta z makreli i fety

Składniki Przepis
Pół na pół:
- makreli (dużej i tłustej, jak komunikuję w sklepie, bo takie najlepsze),
- sera feta

Według uznania:
- szczypiorek bądź cebulka
- pieprz czarny
- majonez


Rybę i serek rozetrzeć na pastę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Stosuję do kanapek, świetne jest też jako farsz do omleta.


Pasta z jajek

jajka
cebula
olej
sól pieprz

ugotowac jajka na twrdo (ilsc kto ile chce)pokroic ugotowane jajka w kostke i cebule pokroic w kostke wrzucic do jajek dać troche oleju sól pieprz .



______________________________
 
Ludzie narzekają na starość,nie potrafią docenić że mogą poznać każdy etap

 

przyznaj SOG'a znawcy

 

bardota..

 

 Wysłana - 27 wrzesień 2005 13:27     

oceń odpowiedź - Wartościowa wypowiedź! :)  Zgłoś SPAM  TYLKO sprawdzam wynik

 


PASTA Z BRYNDZY Z SEREM I ORZECHAMI

25 dkg bryndzy, 10 dkg sera twarogowego, 5 dkg masla, lyżeczkę słodkiej papryki, 6 orzechow wloskich.

maslo utrzec i polączyc następnie z bryndzą i serem twarogowym, nadal ucierając dodawac papryke i drobno posiekaneorzechy- uformowac pastę w kostkę i schlodzic w lodowce podawac posypane natką pietruszki.


Pasta twarogowa ze szprotek


1 puszka szprotek
2-3 pomidory pokrojone w kostkę
1 ogórek też pokrojony w kostkę
30dkg białego sera ( półtłusty, chudy)
Natka pietruszki do posypania


wszystko razem wymieszać , można też na chwilę do malaksera. Posypać natką pietruszki. Nie przerazać się że wyszła szara bryja.

Pasta serowa z porem

ser żółty
por
majonez

Ser zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać. Bardzo dobre z krakersami.
Przybrać czymś czerwonym i zielonym.


Pasta serowa z czosnkiem

Składniki
20 dag twarogu (trzkrotnie mielonego 15 dag bryndzy 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku sól i pieprz

Bryndzę rozgnieść widelcem, dodać twaróg i dolewając jogurt, utrzeć lub zmiksować na gładką masę. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio do masy serowej, dolać oliwę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Podawać do ciemnego pieczywa.

Pasta rosyjska z orzechami

- 20 dag twarogu
- łyżka masla
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4-5 ząbków czosnku
- sól,pieprz do smaku.

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką.

Pasta drobiowa curry

2 piersi z kurczaka
1/2 kwaśnego jabłka
łyżka curry
sól
pieprz
2 łyżki majonezu

Ugotowane w osolonej wodzie i wystudzone piersi oraz 1/2 obranego, kwaskowego jabłka miksujemy. Zmiksowana mase łączymy z majonezem, dodajemy curry, sól i pieprz do smaku.

Pasta jajeczna MacGyvera

- jajka gotowane
- majonez
- sól
- pieprz

Ugotowane jajka zetrzeć na grubej tarce, dodać majonez (wedle uznania) i przyprawić solą i pieprzem. Idealna pasta na kanapki.

Pasta meksykańska

- 25 dag gotowanego mięsa kurczaka
- łyżeczka ostrej papryki
- ząbek czosnku utarty z solą
- kieliszek winiaku( niekoniecznie)
- 2-3 łyżki majonezu
- posiekana zielona pietruszka.


Drobno pokrojone mięso zmiksować lub rozetrzeć z papryką,czosnkiem,
winiakiem i majonezem, lekko schłodzić.Przed podaniem posypac pietruszką.


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin