CIASTO: 25 dag mąki, 20 dag masła, 5 dag cukru pudru, żółtka z trzech ugotowanych na twardo jaj, 20 dag dżemu śliwkowego.MASA:5 białek,20 dag cukru,opakowanie cukru waniliowego.DEKORACJA:10 dag łuskanych orzechów włoskich.Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sito żółtka, zagnieść ciasto. włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przełożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę (średniej wielkości), podnosząc brzegi na wysokość 2 - 3 cm. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor. jeszcze ciepły spód posmarować dżemem.Przygotować masę: z białek ubić sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy, wyłożyć ją na posmarowany dżemem spód i posypać siekanymi orzechami.Mazurek wstawić do letniego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i piec, aż piana się zarumieni.
bogna6316